Skovene bliver større og større – men sjældne danske dyrearter uddør

Der bliver mere skov i Danmark. Men der er tale om industriskov, hvor sjældne dyre- og plantearter ikke kan overleve, advarer eksperter.

Af Jens Haag

Af 77 danske sommerfuglearter er 11 forsvundet inden for de seneste år – og 32 arter er truede eller sårbare. Det vurderes på den danske rødliste, som er et katalog over de danske arters bevaringsstatus, og som udarbejdes af Aarhus Universitet.

De truede arter lever især i skovområder.

Det kan imidlertid virke paradoksalt, når man kigger på arealet af dansk skov fra 1990 og frem til nu – for der er kommet 40 % mere skovareal i de knap 30 år.

I 1989 vedtog Folketinget at 20-25 % af Danmark skal være dækket af skov i 2100, og siden da er udviklingen gået støt frem.

Men den skov vi har i Danmark kan ofte ikke betragtes som natur, siger seniorbiolog hos Verdensnaturfredningsfonden Thor Hjarsen.

”Det kan bedst sammenlignes med landbrugsjord. Træerne dyrkes for at blive fældet og brugt. Men problemet er, at de sjældne og truede arter, vi har i Danmark, er dybt afhængige af, at skoven får lov at passe sig selv.”

Døde træer er essentielle

De sjældne arter er nemlig ofte afhængige af træer, der er døde og ligger i skovbunden og rådner.

Her kan sjældne svampearter og insekter leve, og med dem følger fx fugle, som æder insekterne, med.

Se en video om hvorfor urørt skov er så essentiel for de sjældne arters overlevelse.

Men i industriskovene får træerne af gode grunde ikke lov til bare at ligge i skovbunden og rådne, når de er fældet.

Det er kun i de arealer, der er afsat som urørt skov ,at træerne får lov at dø og rådne af sig selv til de sjældne arters fornøjelse. I dag er kun omkring 9100 hektar af det samlede skovareal urørt – svarende til 1,5 %.

Hvis udviklingen skal vendes, og de truede arter skal sikres for fremtiden, vurderer forskere på Københavns Universitet at 13 % af det samlede danske skovareal skal være og forblive urørt.

Ellers vil endnu flere arter forsvinde fra Danmark.

Topsag for regeringen

Medlem af Folketinget og miljøordfører for Socialdemokratiet Mette Gjerskov er enig i, at tilstanden er alvorlig:

”Det står rigtig slemt til med den danske biodiversitet, og det er en topsag for regeringen. Derfor er det også skrevet ind i regeringens forståelsespapir, at der skal være mere urørt skov. Og alt det, der står i det papir, det har vi tænkt at os at gennemføre.”

Der er ikke på nuværende tidspunkt konkrete forslag eller en tidsramme for, hvornår eller hvordan regeringen vil sætte ind på området.

”Det er en ny regering,” siger Mette Gjerskov. ”Vi vil hellere handle rigtigt end at handle hurtigt. Vi er i en fase, hvor vi forsøger at indhente forslag til hvordan vi handler rigtigt.”

Billedet øverst forestiller en brunlig perlemorsommerfugl. Den var helt almindelig for bare 20 år siden, men nu er der kun en eneste bestand tilbage i Danmark. Copyright: WikiCommons.